Yellow Mongoose
Afrikaans name: Witkwasmuishond
A Yellow Mongoose on the lookout for danger
Photo © Steven Herbert
Cynictus penicillata
Find out about the Yellow Mongoose
Yellow Mongooses are only found in southern Africa. They prefer areas of grassland or scrubland.
They are mainly active during the day. They spend most of their day foraging for food items such as small reptiles, birds' eggs and insects. They can often be seen listening to something under the surface and then hurriedly digging it out.
The Yellow Mongoose is normally seen by itself but they do live in colonies of up to 20 individuals. Their home is a permanent burrow and they do not object to sharing their living quarters with other species.
Mating occurs during late winter and early spring and the young are born in summer. Normally the female has two babies.
Above - Note the lighter tip to the tail
Photo © Steven Herbert
References and further reading
Wildlife of Southern Africa - Author: Martin Withers and David Hosking - Published: 2011 - Page: 204Wild Ways - 2nd Edition - Author: Peter Apps - Published: 2000 - Page: 98
Tracks and Tracking in Southern Africa - Author: Louis Liebenberg - Published: 2000 - Page: 68
The Sandton Field Guide - Author: Sandton Nature Conservation Society - Published: 1982 - Page: 32
The Mammal Guide of Southern Africa - 2nd Edition - Author: Burger Cillie - Published: 2011 - Page: 150
Signs of the Wild - 5th Edition - Author: Clive Walker - Published: 1996 - Page: 72
Southern Africa from the Highway - Author: AA RSA - Published: 1991 - Page: 320
Southern African Wildlife - Author: Readers Digest - Published: 1989 - Page: 82
Readers Digest Illustrated Guide to the Game Parks and Nature Reserves of Southe - Author: Editor - Alan Duggan - Published: 1991 - Page: 418
Signs of the Wild - 3rd Edition - Author: Clive Walker - Published: 1986 - Page: 79
Mammals of Southern Africa - Author: Burger Cillie - Published: 1987 - Page: 33
Mammals of the Kruger and other National Parks - Author: The National Parks Board - Published: 1980 - Page: 62
Land Mammals of Southern Africa - A field guide - Author: Reay HN Smithers - Published: 1986 - Page: 122
Field Guide to the Larger Mammals of Africa - 1st Edition - Author: Chris and Tilde Stuart - Published: 1997 - Page: 252
Field Guide to the Mammals of Southern Africa - 3rd Edition - Author: Chris and Tilde Stuart - Published: 2001 - Page: 142
An Introduction to the Larger Mammals of Southern Africa - Author: Joanna Dalton - Published: 1987 - Page: 83
Chris and Tilde Stuarts Field Guide to the Mammals of Southern Africa - 1st Edit - Author: Chris and Tilde Stuart - Published: 1988 - Page: 142
African Wildlife - A photographic safari - Author: Nigel and Wendy Dennis - Published: 1999 - Page: 110
A Field Guide to the Eastern Cape Coast - Author: R. Lubke, F. Gess & M. Bruton - Published: 1988 - Page: 309
A Field Guide to the Tracks & Signs of Southern and East African Wildlife - 3rd - Author: Chris and Tilde Stuart - Published: 2000 - Page: 47
