The Wildebeest's guide to South Africa

Interessante feite oor Leeus

English name: Lion

Interesting facts about lions

Leeu

Photo © Steven Herbert

Panthera leo

Interessante feite oor Leeus

Leeus leef in groepe wat troppe genoem word en is die enigste groot katte wat dit doen. As daar iets soos 'n gemiddelde trop was, sou dit 1 of 2 mannetjies, 5 of 6 wyfies en hul welpies bevat. Troppe van tot 30 individue is aangeteken.

Mannetjies benodig ongeveer 7 kg vleis per dag terwyl wyfies met 5 kg oor die weg kom.

Hulle doen die meeste van hul jag gedurende die nag.

'n Leeu se brul kan tot 8 km ver gehoor word.

Accommodation near Kruger National Park

Are you looking for accommodation in the area surrounding Kruger National Park?

Accommodation in the vicinity of Kruger Park

'n Leeu kan 'n spoed van tot 80 km/h bereik, maar kan dit net vir 'n kort afstand handhaaf.

Leeumannetjies spandeer baie tyd om hul gebiede te merk en te verdedig.

Mannetjies met donkerder maanhare is aantrekliker vir wyfies.

'n Paar leeumannetjies ontwikkel nie maanhare nie, terwyl 'n wyfie soms gesien sal word met tekens van maanhare.

Wyfies gee geboorte aan tot 4 welpies op 'n slag. Die wyfie verlaat die trop tydelik wanneer dit tyd is om geboorte te gee. Sy sal 'n afgesonderde plek kry om haar welpies in die wêreld te bring. Gedurende die eerste 6 weke van die welpies se lewens, voordat hulle aan die trop voorgestel word, sal sy die enigste voorsiener vir hulle wees.

Leeumannetjies weeg ongeveer 180 kg terwyl wyfies ongeveer 130 kg weeg.

Tiere is die enigste katte groter as Leeus.

Leeus spandeer tot 20 uur per dag aan slaap en rus.

Die rol van jag word hoofsaaklik aan die wyfies in die trop oorgelaat. Die mannetjies mag deelneem, of selfs solo-jagte doen, maar spandeer gewoonlik hul tyd om hul grondgebied te merk en te verdedig. Wyfies teiken gewoonlik veel kleiner prooi as mannetjies. Hulle neem prooi met 'n maksimum gewig van minder as 130 kg terwyl mannetjies prooi van 400 kg sal jag.

Leeus is die enigste lid van die katfamilie waar dit maklik is om manlike en vroulike volwassenes te onderskei.

Leeus kan in die natuur 'n ouderdom van 12 bereik. Hulle bereik soms 'n ouderdom van 20 of meer in gevangenskap. Mannetjies beswyk dikwels aan beserings wat oor die jare opgehoop is om hul gebiede te verdedig.

Wit Leeus word van tyd tot tyd teëgekom, veral in die Krugerwildtuin. Hulle is nie 'n aparte spesie nie, maar eerder 'n kleurvariasie. Ongelukkig word hierdie buitengewoon gekleurde diere deur jagters geprys, so sommige telers teel hulle om in jagtogte op privaat wildplase gebruik te word.

Top

References and further reading

List of South African Mammals

Got a comment about the content on this page?





This website features affiliate links, meaning we’ll earn a small commission if you purchase through these links.

Copyright Steven Herbert Projects, 2013 - 2023. All rights reserved.

Privacy Policy - FAQ - Terms of use