The Wildebeest's guide to South Africa

Baie interessante feite oor Luiperds

English name: Leopard

Interessante feite oor Luiperds

Interessante feite oor Luiperds

Photo © lienkie - Fotolia.com

Panthera pardus

Alhoewel Luiperds steeds in groot dele van Afrika, die Midde-Ooste en Suid- en Suidoos-Asië gevind word, het hul bevolking drasties verminder.

Fossiele is in Europa gevind wat ongeveer 600 000 jaar terug dateer.

Hulle is in staat om teen 'n spoed van 58 km per uur (36 myl per uur) vir kort afstande te hardloop.

Die kolle op 'n Luiperd word in klein groepies gerangskik wat as rosette bekend staan.

Hulle sterte kan tot 1 meter lank wees.

Hulle is baie veranderlik in terme van grootte, veral oor verskillende geografiese gebiede. Mannetjies kan tussen 40 en 90 kg weeg terwyl wyfies tussen 30 en 60 kg weeg.

Luiperds jag gewoonlik in die nag. Hul jaskleur gee hulle perfekte kamoeflering.

Hulle normale prooi weeg tot 60 kg, soos Rooibokke, maar hulle jag soms groter prooi. Daar is selfs verfilm dat hulle Eland takel.

Om hul vangs teen ander roofdiere te beskerm, sleep hulle dit in 'n boom in. Luiperds is ongelooflik sterk en kan prooi wat meer weeg as hulle in bome intrek.

Soms word individue met swart jasse gevind, en dit staan bekend as ‘n Swart Panter, wat ook die naam is wat aan Swart Jaguars gegee word.

Top

References and further reading

List of South African Mammals

Got a comment about the content on this page?





This website features affiliate links, meaning we’ll earn a small commission if you purchase through these links.

Copyright Steven Herbert Projects, 2013 - 2023. All rights reserved.

Privacy Policy - FAQ - Terms of use