The Wildebeest's guide to South Africa

Wewers van Suid Afrika

English version

Swartkeelgeelvink mannetjie wat sy nes bou

Swartkeelgeelvink mannetjie wat sy nes bou

Foto © Steven Herbert

Ek het eenkeer 'n artikel gelees oor 'n onderwyser wat vir sy leerlinge 'n les gegee het waar hulle elkeen 'n uitmekaar gehaalde wewer-nes gekry het en dit weer moes aanmekaarsit, met een hand agter hul rug. Ek kan my die pret en frustrasie voorstel wat dit moes veroorsaak het! Die les moes 'n bewondering vir voëls by die studente ingeboesem het. Hierdie klein voëltjies is merkwaardig in die manier waarop hulle hul neste bou. Wewers is so 'n bekende groep voëls in Afrika en is veral bekend as tuinvoëls in baie van die dorpe en stede rondom Suid-Afrika. Hulle is verdraagsaam teenoor mense en sal graag in hul tuine nesmaak en voed.

Die meeste "ware" wewers is geneig om heldergeel te wees gedurende die broeiseisoen en geelbruin daarbuite. Daar is 'n paar uitsonderings soos die Donkerrug- en Brilwewers wat die hele jaar deur hul helder kleure behou. Spesies soos die Versamelvoël en Dikbekwewer val buite die groep “ware” wewers, tog maak hulle soortgelyke neste.

Wewers kry hul familienaam van die merkwaardige neste wat hulle bou. Die meeste wewers broei gemeenskaplik, in bome of rietbeddings, maar ander, soos die Bril- en Donkerrug-wewers, is geneig om alleen te wees. Die nes word tipies deur die mannetjie gemaak en kan uit 'n verskeidenheid natuurlike en mensgemaakte materiale bestaan. Ek het gesien hoe hulle gras, takkies, stroke wingerdstokke of palms, plastiek en ander materiaal gebruik. Sommige wewersspesies is poligaam met die manlike wewer wat broei met twee of meer wyfies op dieselfde tyd. Hy moet nie net vir elke wyfie haar eie nes maak nie; sy behou ook die reg voor om dit te verwerp en mag dit selfs uit die boom trek!

Dikbekwewer mannetjie

Dikbekwewer mannetjie

Foto © Steven Herbert

Die neste verskil in vorm en jy kan oor die algemeen identifiseer aan watter spesie die nes behoort. Enkele ooglopende voorbeelde is die Donkerrug- en Brilwewer. Albei bou hul neste in bome en hulle het 'n lang afwaartse hangende ingang, maar dié wat deur Donkerrug-wewer gemaak is, is slordig terwyl dié van die Brilwewer uiters netjies is. Die meeste van die ander spesies maak balvormige neste óf tussen riete óf in bome. Die nes van die Dikbekwewer word altyd tussen twee hoë riete gemaak. Ander maak neste met óf geen ingangstonnel óf 'n kort een. Maak nie saak hoe hulle hul neste maak nie, mens kan net hul vakmanskap bewonder.

Ongelukkig vir wewers is hulle geneig om onwetende gashere te wees vir sommige soorte koekoek soos Diederikkie en Meitjie. Waar jy 'n neskolonie van wewers vind, is waar jy dikwels een van die koekoeke sal sien, of hoor.

Brilwewer mannetjie

Brilwewer mannetjie

Foto © Steven Herbert

Wewers is geneig om 2 tot 3 eiers te lê met 3 die mees algemene getal. Dit verskil natuurlik van een spesie tot 'n ander, maar oor die algemeen is dit waar. Die eiers verskil redelik wyd in kleur. Meestal is die eiers wit en ligblou, groen of pienk. Sommige spesies het donkerder eiers terwyl sommige spikkels op hul eiers het. Die wyfies broei die eiers vir ongeveer twee weke. Die kuikens is gereed om die nes oor 'n verdere 2 tot 3 weke tydperk te verlaat. Dit lyk of vroulike wewers die voer van kuikens oorheers, maar mannetjies help wel in sommige spesies. Dit maak sin omdat hulle poligame is, so die mannetjie moet op dieselfde tyd na meer as een wyfie omsien.

Soos hierbo genoem, vertoon meeste manlike wewers hul broei verekleed slegs gedurende die broeiseisoen wat geneig is om gedurende die lente en somer te wees. Daarbenewens lyk hulle soos die wyfies en jeugdiges, en hulle kan nogal moeilik wees om te identifiseer. Soms kan 'n mens 'n "vroulike" wewer sien wat probeer om 'n nes te bou, maar dit sal heel waarskynlik 'n jong mannetjie wees wat praktiseer. Hy mag dalk dink dat hy 'n maat sal kry, maar dit sal nie gebeur voordat hy oud genoeg is om sy teelkleur aan te neem nie.

Wewers voed op 'n wye verskeidenheid kosse. Soos hierbo genoem, sal baie spesies maklik sade van voëlvoerders neem. Sade vorm 'n groter of mindere deel van die diëte van alle spesies. Ander kosse wat geëet word, sluit insekte, spinnekoppe, vrugte en nektar in. Ek het dikwels wewers gesien wat op die nektar van aalwyne vreet, veral gedurende die winter wat die hoofblomtyd vir baie aalwyne is. As jy 'n wewer met heldergeel naby sy snawel sien, dan het hy waarskynlik aalwynnektar gevoed.

Baie wewersspesies is geneig om in die somermaande naby water nes te vind. Buite die broeiseisoen word hulle algemeen in klein swerms gesien en sal geneig wees om weg te dwaal van hul voorkeur-waterhabitatte. Soos die lente naderkom, begin die mannetjies hul broei verekleed kry en kan selfs probeer om nes te maak voordat die winter verby is. In die meeste van hierdie gevalle is die volgende koue tydperk dodelik vir die eiers of kuikens. Maar hulle gee nie moed op nie! Hulle probeer weer met dieselfde of beter resultate.

Dus, as jy wewers in jou tuin kry, neem 'n paar minute om hierdie helderkleurige en vrolike voëls te waardeer.

Hier is 'n paar van die wewersspesies wat in Suid-Afrika voorkom.

Versamelvoël - Philetairus socius

Versamelvoël

Foto © wolfavni - Fotolia.com

Die Versamelvoël word in die droër streke van Suid-Afrika aangetref. Hulle word ook in Botswana en Namibië aangetref.

Die enorme neste van die Versamelvoël is hul aanspraak op roem. Hierdie neste word eintlik deur kolonies van voëls gemaak en word hergebruik. Hulle word gevind in bome sowel as mensgemaakte strukture.

Anders as baie van die Wewers, eet hierdie een insekte meer as sade en ander plantmateriaal. Die dieet van insekte help om hulle 'n voorraad van water te gee in die droë omgewing wat hulle hul tuiste noem.

Versamelvoël nes

Foto © wolfavni - Fotolia.com

Die neste van die Versamelvoël word dikwels deur slange besoek, veral Kaapse Geelslang. Die slange eet beide eiers en kuikens. Ten spyte van die hoë vlak van predasie deur slange, word daar geglo dat die bevolking van die Versamelvoël toeneem namate pylone vir hulle nuwe nesplekke verskaf.


Kleingeelvink - Ploceus intermedius

Kleingeelvink mannetjie

Kleingeelvink mannetjie

Foto © Steven Herbert

Die Kleingeelvink is nie so wydverspreid in Suid-Afrika soos die Bontrugwewers en Swartkeelgeelvink nie. Dit word in 'n band in die oostelike dele van die land aangetref vanaf KwaZulu-Natal, deur die Krugerwildtuin tot in die noordelike dele van Limpopo en Noordwes.

Alhoewel die Kleingeelvink droër gebiede verkies, word hulle gewoonlik naby water aangetref. Hulle kan gevind word in droër gebiede met savanne, woud of bosveld.

Die Kleingeelvink voed op stuifmeel, insekte en sade.

Hierdie wewers is nie so gesellig soos sommige van hul familielede nie. Buite broeiseisoen bly hulle in klein swerms van minder as 10. Gedurende die broeiseisoen nes hulle in klein kolonies met 'n maksimum van ongeveer 10 neste. Hulle lê 2 tot 3 eiers en word deur albei ouers versorg.


Brilwewer - Ploceus ocularis

Die Brilwewer is 'n aantreklike wewer wat gewoonlik in pare gesien word. Dit het 'n melodiese fluitjie vir sy roep.

Beide geslagte het die swart streep deur die oog wat verantwoordelik is vir sy algemene naam, maar net die mannetjie het die swart slabbetjie op die keel.

Die Brilwewer is wydverspreid in Afrika suid van Ethiopië. In Suid-Afrika word dit in die oostelike streke van die land aangetref.

Hierdie wewer eet 'n wye verskeidenheid kosse, insluitend insekte, spinnekoppe, vrugte, nektar en saad.

Die nes van die Brilwewer is interessant. Dit is 'n tipiese weweragtige ingeslote struktuur, maar dit het 'n lang ingangstonnel wat afhang. Tot 4 eiers word gelê.


Swartkeelgeelvink - Ploceus velatus

Swartkeelgeelvink mannetjie

Foto © Steven Herbert

Die Swartkeelgeelvink is 'n algemene en bekende voël in Suid-Afrika. Dit kom in ‘n geskikte habitat oor die grootste deel van Suid-Afrika voor, behalwe vir die kusstreek van Port Elizabeth tot aan die suidkus van Kwazulu-Natal. Anderkant Suid-Afrika kom hulle oor groot dele van Afrika suid van die Sahara voor.

Die manlike Swartkeelgeelvink het 'n heldergeel en swart broei verekleed gedurende die broeiseisoen. Wyfies en nie-broeiende mannetjies het 'n baie valer verekleed.

Hulle broei gedurende 'n lang tydperk van laat winter tot herfs, alhoewel die piek broeiseisoen in die somer is. Hulle is geneig om nes te maak in kolonies met 'n geskikte boom wat jaar na jaar gebruik word. Mannetjies is poligaam en sal gedurende die broeiseisoen 'n aantal neste maak. Normaalweg word óf 2 of 3 eiers gelê , en die wyfie doen die meeste van die werk om die kuikens groot te maak.

Swartkeelgeelvink is baie algemene tuinvoëls in sommige gebiede en sal dikwels op voëlvoerders gesien word.

Sade en insekte vorm die hoofdeel van hul dieet. Hulle eet ook nektar.


Bontrugwewer - Ploceus cucullatus

Bontrugwewer

Foto © Steven Herbert

Hierdie wewer wat algemeen teëgekom word, word dikwels na verwys as Gevlekte Wewer. Die Bontrugwewer is 'n baie algemene spesie oor die oostelike streke van Suid-Afrika.

In die somer is die mannetjies baie aantreklik met hul geel verekleed en hul swart maskers. Wyfies is meer van 'n bruingeel en het nie die swart masker nie.

In Suid-Afrika is daar twee ander wewersspesies waar die mannetjies met die Bontrugwewer verwar kan word. Hulle is die Swartkeelgeelvink en Kleingeelvink.

Wewers is bekend vir die neste wat hulle weef. Bontrugwewers maak nes in kolonies in bome of in riete. Vroulike Bontrugwewers lê 2 tot 3 eiers.

Hulle voed op sade en graan. Hulle is algemene besoekers aan voëlvoerders langs die oostelike kus van Suid-Afrika.

Bontrugwewer mannetjie

Foto © Steven Herbert

Above - Bontrugwewer mannetjie

Below - Bontrugwewer vrou


Bontrugwewervrou

Foto © Steven Herbert

Bontrugwewervrou in my voëlbad

Foto © Steven Herbert

Bo - 'n Bontrugwewervrou neem 'n kragtige bad in my voëlbad. Bontrugwewers is algemeen in tuine in baie gebiede en sal altyd besoekers aan voerders wees.


Geelwewer - Ploceus subaureus

Geelwewer

Foto © Steven Herbert

Die mannetjie Geelwewer, in die broeiseisoen, is 'n aantreklike voël met 'n swart snawel, rooi oog en geel lyf. Buite die broeiseisoen is beide geslagte dowwer en die snawel is meer grys as swart.

Hierdie wewers bereik 'n lengte van 16 cm en kan gevind word wat in rietbeddings en bome naby water terwyl hulle broei. Hulle kan 'n bietjie weg van water af beweeg, in die omliggende bos in, wanneer hulle nie broei nie.

In Suid-Afrika kom dit langs die oostelike streke van rondom Port Elizabeth tot by noordelike KwaZulu-Natal voor.

Die Geelwewer eet hoofsaaklik sade en termiet-alate wanneer dit beskikbaar is.

Die paar maak hul nes naby water in klein kolonies wat neste van ander wewers soos die Dikbekwewer kan insluit. 2 tot 4 eiers word gelê.


Dikbekwewer - Amblyospiza albifrons

Die Dikbekwewer is wydverspreid oor Afrika.

Hulle het 'n kenmerkende swaar snawel wat hulle hul algemene naam gee.

Mannetjies is donkerbruin met 'n wit voorkop en 'n wit kol op hul vlerke. Wyfies is meer strepiesbruin en het nie die wit voorkop en kolle nie. Die wit vlek op die mannetjie se voorkop kom slegs gedurende die broeiseisoen voor.

Gedurende die broeiseisoen word dikbekwewers in rietbeddings en plantegroei langs die rivier aangetref. Gedurende die nie-broeiseisoen kan hulle in 'n verskeidenheid habitatte gevind word.

Hulle bereik 'n lengte van 18 cm.

Dikbekwewer mannetjie

Foto © Steven Herbert

Above - Dikbekwewer mannetjie

Below - Dikbekwewer vrou

Dikbekwewer vrou

Foto © Steven Herbert


Top

Got a comment about the content on this page?





This website features affiliate links, meaning we’ll earn a small commission if you purchase through these links.

Copyright Steven Herbert Projects, 2013 - 2023. All rights reserved.

Privacy Policy - FAQ - Terms of use